Het Korps Mariniers is vanaf vandaag hofleverancier van de special forces-eenheid die inlichtingen verzamelt voor de VN-missie in Mali. De commando-overdracht vond plaats op het Nederlandse kamp Castor in Gao. De inlichtingeneenheid werd sinds het begin van de missie in juni 2014 voornamelijk gevormd door het Korps Commandotroepen.
De VN-missie heeft vooral behoefte aan goede informatie. De special forces doen daarvoor langeafstand-verkenningen. Hiervoor zijn ze meerdere dagen op pad in verafgelegen gebieden. De VN-missie Minusma moet Mali stabiliseren, de Malinese burgers helpen en zo nog grotere vluchtelingenstromen voorkomen. Ook worden terroristische groepen bestreden die een bedreiging voor Europa kunnen vormen.
Inlichtingen voor vrede
Mede op basis van Nederlands verkennings- en inlichtingenwerk is een groot aantal inlichtingenrapporten geproduceerd. Die helpen de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN bij de vredesonderhandelingen. De commandanten ter plaatse plannen hiermee hun missies en ook civiele onderdelen van de missie gebruiken de informatie. Zoals bij het opstellen van strategieën voor bescherming van burgers. De Nederlandse bijdrage is vooral militair, maar er zijn ook 20 politiefunctionarissen, 7 civiele adviseurs en experts aanwezig.
Politieke oplossing
De uiteindelijke oplossing voor Mali moet via politieke weg worden gevonden. De inspanning van de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, blijft dan ook gericht een duurzaam vredesakkoord tussen alle betrokken partijen.
Special forces
De Nederlandse special forces bestaan uit het Korps Commandotroepen en de special forces van het Korps Mariniers. Deze militairen hebben zware opleidingen achter de rug en kunnen zeer snel, overal en onder alle (klimatologische) omstandigheden worden ingezet. Dit kan in het geheim of openlijk, met een (zeer) klein groepje of juist een robuuste eenheid. Inzet vindt vooral plaats in gebieden die niet (volledig) onder controle zijn. De belangrijkste taken van special forces zijn (geheime)
verkenningen, offensieve (bevrijdings)operaties en bijdragen aan de opbouw van lokale veiligheidsapparaten.
Bron: Ministerie van Defensie