In dankbare herinnering opgetekend door Caro Lefèvre
Aanvankelijk is de 20-jarige Jaap Constandse voorbestemd om in 1948 als dienstplichtig officier naar voormalig Nederlands-Indië uitgezonden te worden. Tijdens de officiersopleiding op de School voor Reserve Officieren Infanterie (SROI) laat hij zich ronselen voor de eerste na-oorlogse KMA-opleiding.
De eerste kennismaking met het Korps komt in 1948, als de dan cadet Constandse voor een 6 weken durende gevechtscursus wordt gedetacheerd bij de Stormschool Bloemendaal. Zijn pelotonscommandant (PC) was toen de luitenant Van Woerden, de latere Korpscommandant.
Aansluitend op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) volgt tweede-luitenant Constandse met lichtingsploeg 50-2 de Elementaire Commando Opleiding (ECO) bij het Korps Commandotroepen (KCT) en krijgt op 21 februari 1951 zijn groene baret uitgereikt. Als Pelotonscommandant ingedeeld bij de Opleidingscompagnie levert hij twee lichtingen commando’s af.
Eind 1951 geeft tweede-luitenant Constandse zich vrijwillig op voor de VN-missie in Korea. Hij vertrekt naar Korea en vindt daar het soldatenleven dat hij zoekt. Na de ‘academische’ opleiding tot officier krijgt hij nu de kans om onder zware gevechtsomstandigheden zijn leiderschapscapaciteiten te beproeven en verder te ontwikkelen. Korea wordt de belangrijkste periode van zijn militaire loopbaan. Constandse heeft in de praktijk kunnen leren wat hij zo graag wilde leren. Voor zijn betoonde moed in Korea wordt hij onderscheiden met de Amerikaanse ‘Bronze Star’.
Nadien is hij werkzaam in talloze troepen- en staffuncties, zowel in als buiten het KCT. Zo was hij onder meer Commandant van de roemruchte 105e experimentele gemotoriseerde (Ferret) Cotrcie en weer later Commandant van de eerste gemechaniseerde infanteriecompagnie van het Nederlandse leger uitgerust met pantserrupsvoertuigen (AMX) bij het 16e Bataljon van het Regiment Limburgse Jagers. Van 5 april 1974 tot 29 oktober 1976 geeft luitenant-kolonel Constandse leiding aan het KCT. Hij kenmerkt zich door zijn openhartigheid. Aan deze openhartigheid is verbonden de diepgaande interesse voor letterlijk alles wat met het Korps te maken had of zelfs maar zijdelings bij was betrokken. Zijn ‘mensen’ leren hem ook op een andere manier kennen. Rusteloos, altijd bezig: ogenschijnlijk met duizend en één dingen tegelijk. Maar toch altijd een gaatje weten te vinden om iemand te woord te staan, hetzij voor dienstzaken, hetzij voor privézaken.
Zijn laatste functie is Commandant van de Legerplaats Ossendrecht inmiddels met de rang van kolonel. In 1983 gaat kolonel Constandse met functioneel leeftijdsontslag (FLO) en gaat zijn leven wijden aan het houden van schapen.
De Roosendaalse Schietvereniging (in oprichting) doet in 1986 een beroep op hem. Niet tevergeefs, want als voorzitter loodst hij SSV Graaf Engelbrecht van Nassau naar een solide vereniging met uitstekende schietfaciliteiten. Op 10 oktober 2024 ontvangt hij, vanwege zijn ononderbroken inzet, een bijzondere blijk van waardering uit handen van Staatssecretaris van Defensie RMWO luitenant-kolonel Gijs Tuinman.
In 2023 wordt kolonel (b.d.) Constandse één van de boegbeelden van de Nationale Veteranendag. Met de woorden: “Je bent er niet alleen maar om voor jezelf te leven”, geeft hij zijn gedachtengoed door aan jongere generaties.
Kolonel Constandse is in 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 1981 bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.
Met kolonel Jaap Constandse verliezen we een troupier pur sang en een bijzonder mens.
Jaap is 97 jaar geworden.
Als je, live of op ’n later moment, de afscheidsdienst van Jaap Constandse wilt bekijken, klik dan op deze LINK
De afscheidsdienst zal plaatsvinden op woensdag 23 april 2025 van 10:30 – 12:00 uur.
Inloggen kan met deze, hoofdlettergevoelige, code : CUZ145